Dziś nikt nie liczy kalorii, dzięki czemu cukiernie biją rekordy sprzedaży pączków. A my gorąco zachęcamy Państwa do produkcji własnych "tłustoczwartkowych" rarytasów. Specjalnie dla portalu zGiżycka.pl przepis na pączki prezentuje dziś Aleksandra Juszkiewicz, nasza kulinarna mistrzyni, triumfatorka ubiegłorocznej edycji popularnego programu "MasterChef Polska" i najlepsza ambasadorka naszego miasta. Dziś rano Ola i jej narzeczony Dariusz Baryga (znakomity kucharz) prezentowali autorskie przepisy na pączki w programie "Dzień Dobry TVN". Kto oglądał? No, ale dość już gadania! Składniki czekają, więc do roboty, Kochani! Nie ma innej opcji - to musi byc przesmaczne!

 

PRZEPIS NA PĄCZKI MASTERCHEFA

SKŁADNIKI: 1 kg mąki pszennej, 100 g drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, ok. 2 szklanek ciepłego mleka, 100 g masła, 3 kostki smalcu, 1 l oleju 8 żółtek, 1 kieliszek spirytusu

PRZYRZĄDZANIE: robienie pączków zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i zalewamy ok. ½ szklanki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy – rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Taki wyrośnięty rozczyn nalezy wymieszać z przesianą mąką, żółtkami, solą, spirytusem i resztą mleka. Potem zaczynamy wyrabiać, po chwili dodajemy rozpuszczone masło, 2,5 łyżki oleju i wyrabiamy to na gładką masę. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy je odgazować – przemieszać ręką i jeszcze raz odstawić przykryte, by ponownie podrosło.Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i wykładamy na nie marmoladę (jeżeli jest rzadka, to można gotowe pączki nadziać szprycą). Uformowane pączki odkładamy na blat oprószony mąką i zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. W garnku rozpuszczamy 3 kostki smalcu z 2 szklankami oleju. Rozgrzewamy do temperatury ok. 180 stopni (zbyt wysoka będzie palić pączki, zbyt niska spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem). Smażymy z obu stron do rumianego koloru.

SMACZNEGO!

Ola Juszkiewicz:)